Как да поддържаме форма, когато сме на почивка.

Ваканциите са чудесна възможност да се отпуснете, да изследвате нови места и да опитате нови неща. Но това може да бъде и момент, в който да пренебрегнете вашите фитнес цели. Много привлекателно е да се отдадете на вкусната местна кухня, да спите и да се излежавате край басейна цял ден. Това може да означава да се приберете у дома с няколко нежелани килограма, ако не внимавате. Въпреки това с малко креативност и усилия можете да поддържате форма, като същевременно се наслаждавате максимално на почивката си. В тази статия ще разгледаме някои практически съвети как да поддържаме форма по време на ваканцията си, без да жертвате удоволствието от нея.

Правете дейности на открито

пътуване-заедно-туристи

Ваканцията предлага чудесна възможност да се занимавате с дейности на открито, които могат да ви помогнат да останете активни. Има широк набор от опции, от които да избирате в зависимост от дестинацията. Можете да се разходите по плажа, да плувате или да играете някой вид спорт като: плажен волейбол, баскетбол и много други. Освен това ходенето пеша или с велосипед до близките забележителности и ресторанти, вместо да вземете кола или такси, също може да ви помогне да останете активни и да изгорите допълнителни калории. Дейностите на открито не само осигуряват забавен и приятен начин да останете активни, но също така ви позволяват да изследвате местната среда и култура.

Внимавайте с избора си на храна

храна-пътуване

Ваканциите често включват това да се насладите на местната кухня и да опитате нови храни, което понякога може да доведе до преяждане или консумация на нездравословни храни. Въпреки че е важно, да се забавлявате и да опитате от местните деликатеси, съобразяването с хранителните ви навици може да ви помогне да останете във форма, докато сте на почивка. Опитайте се да правите здравословен избор, когато е възможно. Избирайте пресни плодове и зеленчуци, чисти протеини и пълнозърнести храни, и ограничете приема на сладки напитки, десерти и пържени храни. Също така внимавайте за размера на порциите и се вслушвайте в сигналите за глад и ситост на тялото си. Това ще ви помогне да поддържате здравословна диета и да избегнете ненужното наддаване на тегло по време на ваканцията.

Внимавайте с алкохола

почивка-приятели-релакс-напитки

Ваканцията често върви ръка за ръка с отпиване на плодови коктейли, отдаване на местни бири или спиртни напитки. Важно е да запомните, че прекомерната консумация на алкохол може да повлияе на вашите фитнес цели. Алкохолните напитки често са с високо съдържание на празни калории, което означава, че осигуряват малка или никаква хранителна стойност, но могат да допринесат за покачване на тегло. Въпреки че е важно, да се забавлявате и да се поглезите по време на вашата почивка, добре е да имате предвид приема на алкохол и потенциалното му въздействие върху вашата фигура. Изберете по-леки варианти алкохол и нискокалорични коктейли. Като внимавате за консумацията на алкохол, можете да постигнете баланс между удоволствието и поддържането на вашите фитнес цели, докато сте на почивка.

Включете упражнения със собствено тегло

тренировка-фитнес-цялотяло

Упражненията със собствено тегло са отличен вариант за поддържане на форма по време на почивка, тъй като не изискват никакво оборудване и могат да се правят практически навсякъде. Упражнения като лицеви опори, клякания и напади са само няколко примера за упражнения, които може да правите в хотелската си стая или на плажа. Упражненията със собствено тегло са ефективни за поддържане на сила, гъвкавост и сърдечно-съдова форма, дори без имате достъп до фитнес оборудване

Тренировка в хотелският фитнес

тренировка-фитнес

Много хотели и курорти предлагат фитнеси, които могат да бъдат удобен вариант за поддържане на форма по време на ваканцията. Въпреки че фитнес залите на хотелите не са най-добре оборудваните, нито имат големи тежести, използването им може да бъде чудесен начин да поддържате своята форма. Няма нужда от това да подобрявате личните си рекорди, направете лека тренировка, а след това се насладете на почивката си.

Примерна тренировка за цяло тяло, която да направите докато сте на почивка.

  1.   Лежанка с дъмбели или лост 4 серии по 10 – 12 повторения
  2.   Гребане с дъмбели или лост 4 серии по 10 -12 повторения
  3.   Клек с дъмбели или лост 4 серии по 10 – 12 повторения
  4.   Френско разгъване с дъмбели или крив лост 4 серии по 10 – 12 повторения
  5.   Бицепсово сгъване с дъмбели или крив лост 4 серии по 10 – 12 повторения
  6.   Раменна преса с дъмбели или лост 3 серии по 10 – 12 повторения

Останете хидратирани

спорт-вода-тренировка-почивка

Да останете хидратирани е от решаващо значение за поддържане на цялостното ви здраве и благополучие, особено когато сте на почивка и се занимавате с физически дейности. Хидратацията играе жизненоважна роля в поддържането на функциите на тялото ви, включително регулиране на телесната температура, подпомагане на храносмилането и поддържане на здравето на мускулите и ставите. Освен това горещото време, повишената физическа активност и консумацията на алкохол по време на ваканция могат да доведат до дехидратация, ако не внимавате. Ето защо е от съществено значение да останете хидратирани през цялото време. Уверете се, че пиете много вода преди, повреме и след вашите тренировки или дейности на открито. Носете със себе си бутилка вода за многократна употреба, където и да отидете, и се стремете да пиете вода редовно през целия ден. Можете също така да включите хидратиращи храни, като плодове (дини, пъпеши) и зеленчуци (домати, краставици) в диетата си. Като останете хидратирани, вие не само ще поддържате цялостното си здраве, но и ще се чувствате по-енергични и освежени по време на почивката си.

Наспете се

Ваканциите често могат да означават късни вечери и ранни сутрини, но е важно да не забравяте да си набавяте достаъчно сън. Сънят играе решаваща роля за възстановяването на вашето тяло, включително вашите мускули и ум. Липсата на достатъчно сън може да доведе до умора, нарушена когнитивна функция, намалена производителност и повишено желание за нездравословни храни. Стремете се да получавате поне 7-8 часа качествен сън всяка нощ, за да позволите на тялото ви да се възстанови и да бъде готово за физическа активност на следващия ден. Също така е добре да избягвайте времето пред екрана преди лягане.

почивка-плаж-релакс

Поддържането на форма по време на вашата ваканция е напълно възможно. Чрез включването на упражнения, внимаването за консумацията на алкохол и храна, използването на хотелски фитнес зали или външната среда за тренировка, както и добра хидратация и сън, можете да поддържате своята фитнес рутина, като същевременно се наслаждавате на почивката си. Не забравяйте, че грижата за вашето здраве и фитнес е начин на живот и с правилното мислене можете да останете във форма, където и да ви отведе пътуването. Въпреки това ваканциите са предназначени за забавление и релаксация и би било нереалистично да очаквате от себе си да тренирате всеки ден, и да броите всяка калория. Дори и да изгубите форма не се напрягайте прекалено много. Ще има достатъчно време да се върнете на правилния път, когато се приберете у дома и не сте заобиколени от безкрайни изкушения.

 

Приятно пътуване и се забавлявайте!